Oost-Vlaams

Op deze pagina vind je tips, tricks en oefeningen om mensen uit Oost-Vlaanderen beter te begrijpen!

In de Oost-Vlaamse tussentaal en dialecten kan je heel duidelijk merken dat het een overgangsgebied is tussen West-Vlaanderen en Brabant en het dus een mix is van West-Vlaamse en Brabantse kenmerken. Zoals in West-Vlaanderen, spreken ze de “g” en de “ch” vaak uit als een “h” (bv. in groep, groot, vragen, verwachten, lachen…) en laten ze vaak de doffe “e” in een eind “-en” vallen. “Geloven” klinkt dan bijvoorbeeld als “geloovn”, “nemen” als “neemn”. 

Typisch Brabants zijn het gebruik van “ge” en “gij” en het uitspreken van tweeklanken als 1 klank, bijvoorbeeld in woorden als “zijn” en “huis”. In plaatsen zoals Sint-Niklaas en Dendermonde zal je merken dat de informele taal sterker lijkt op die van Antwerpen en Brabant. 

Daarnaast is er een groot verschil tussen Gent en de rest van Oost-Vlaanderen. Het Gentse dialect en accent zijn echt opvallend en heel verschillend van de rest van de regio. Het meest opvallende is de uitspraak van de “r” in Gent. 

Gents

 

Mensen die uit Gent komen, kan je heel gemakkelijk herkennen aan hun opvallende en sterke Franse “r”. 

In deze aflevering van Man over Woord leer je meer over het Gents en hoe verschillend het is van de dialecten in de omgeving. Bekijk de aflevering van minuut 06:10 tot 12:10! 

De Homo Turisticus

Liedje - In Gent voel ik me goed

Gents dialect voor gevorderden

Andere fragmenten met een Oost-Vlaams accent

Xander De Rycke - Stand-up-comedy

Situatie: te laat (Vocvo taalrap)

IKEA in 't Oilsjters, grâlèk goe!

In deze video hoor je Aalsterse jongeren die plezier maken in de IKEA. Want “ikea” in het Aalsters dialect betekent “hier kan je je …” Begrijpen jullie wat ze zeggen in het filmpje? 

“Gralek” of “gralijk” betekent in het Aalsters “enorm”, “verschrikkelijk”, “heel”. 

Interview met Jonas Geirnaert

Interview met Lady Linn

Fragment uit Man Bijt Hond

Geen paniek: wij verstaan Aimé ook niet😅. Maar de manier waarop zijn vrouw spreekt, is ook een goed (en meer verstaanbaar) voorbeeld van Oost-Vlaams dialect. Probeer eerst een keer te luisteren zonder de ondertitels te lezen!

is een website ontwikkeld door de Universiteit Gent, die gewijd is aan taalvariatie binnen het Nederlands. Je kan er heel wat interessante informatie en luisterfragmenten terugvinden. Op deze pagina vind je een voorbeeld van Oost-Vlaamse tussentaal. 

Als je op zoek bent naar meer gedetailleerde uitleg over Oost-Vlaamse dialecten, kan je eens een kijkje nemen op deze pagina van de Universiteit Gent. 

Winkelwagen