West-Vlaams

Woon je in West-Vlaanderen en leer je Nederlands, maar vind je het moeilijk om West-Vlamingen te begrijpen? Je bent niet alleen! 

Op deze pagina vind je tips, tricks en oefeningen om mensen uit West-Vlaanderen beter te begrijpen! Wil je meer leren en oefenen? Dan moet je ook zeker gaan kijken naar: 

1)  Onze Facebookgroep “West-Vlaams voor anderstaligen” 

2) Onze online cursus “West-Vlaams voor beginners”💪

Enkele tips & tricks

  • Het bekendste kenmerk van het West-Vlaams is dat West-Vlamingen de “g” en de “ch” meestal uitspreken als een “h”. “Goed” klinkt dus zoals “hoed”. De normale “h” spreken ze, net zoals de meeste andere Vlamingen, bijna nooit uit. Zo zeggen ze bijvoorbeeld “Oe is’t?” in plaats van “Hoe is’t?” 
    In deze aflevering van het programma Man over Woord krijg je uitleg en voorbeelden! 
  • De werkwoorden “zijn” en “hebben” zijn in het West-Vlaams vaak moeilijk te herkennen voor anderstaligen. Kijk maar eens naar de afbeeldingen hieronder! 

Quizje

Dit was een quizje dat we tijdens onze Week van het West-Vlaams op onze sociale media hadden gepost. Lukt het jou om de vragen te beantwoorden? Vraag zeker hulp aan je West-Vlaamse vrienden en collega’s!

Oefen- en leesmateriaal

12 uitdrukkingen die alleen West-Vlamingen begrijpen

Tom Waes volgt een cursus West-Vlaams

Zaka leert West-Vlaams

Prachtig liedje!

Brihang - Oe ist?

Fantastische serie: Eigen Kweek

Superleuk artikel over West-Vlaamse tussenwerpsels

In dit artikel van Steven Delarue – we love Steven! – leer je de betekenis van enkele kleine typische West-Vlaamse woordjes en zinnetjes!

1. Mo how zeg!
2. Zieetsi!
3. Ni, pak moa mee!
4. Zie’j nie tuus dè?
5. We zijn weg wi!

is een website ontwikkeld door de Universiteit Gent, die gewijd is aan taalvariatie binnen het Nederlands. Je kan er heel wat interessante informatie en luisterfragmenten terugvinden. Op deze pagina vind je een voorbeeld van West-Vlaamse tussentaal. 

Als je op zoek bent naar meer gedetailleerde uitleg over West-Vlaamse dialecten, kan je eens een kijkje nemen op deze pagina van de Universiteit Gent. 

Liedje - De Zji

Interview met Charlotte Vandermeersch

Actrice Charlotte Vandermeersch vertelt over haar West-Vlaamse roots.

West-Vlamingen aan het woord

Sketches in het West-Vlaams

Winkelwagen