Wat is tussentaal?

Hallo, ik ben Sofie, de persoon achter Goesting in Taal, een project dat mensen die Nederlands leren in België wil helpen om meer op hun gemak te zijn onder moedertaalsprekers  door kennis van de informele spreektaal met jullie te delen.
Ontdek hier meer over wat we doen.

Als je Nederlands hebt geleerd in België, heb je de term “tussentaal” misschien al gehoord. Maar wat is deze “tussentaal” precies?

Tussentaal is de informele taal die de meeste Vlamingen gebruiken als ze met hun vrienden, familie, collega’s en buren praten. Het is ook de taal die je in de meeste Vlaamse series en films hoort.

Tussentaal is niet hetzelfde als dialect. Het is een taalvariant tussen het officiële Standaardnederlands en de dialecten (vandaar de naam) in en kent minder regionale verschillen. Meestal help ik mijn studenten begrijpen wat tussentaal is door het te vergelijken met een cocktail 🍹😄.

Het is een mix van:

  • veel officieel Standaardnederlands
  • specifieke uitspraakkenmerken waardoor we sneller kunnen spreken, meestal door bepaalde klanken te laten vallen
  • enkele typisch Vlaamse woorden en ook grammaticale elementen uit Vlaamse dialecten
  • regionale accenten
  • veel woorden en uitdrukkingen die uit het Frans komen (wat logisch is, aangezien we in een meertalig land leven 🇧🇪❤️)

Waarom zou ik meer leren over deze taal?

✨ Allereerst omdat het PLEZANT is! Ontdekken hoe mensen echt praten en hoe je authentieker en natuurlijker kunt klinken, dat is fascinerend, niet?

Tussentaal is OVERAL! Het is de taal die we gebruiken onder vrienden en familie, maar ook met onze collega’s, buren, zelfs bij de bakker of de kapper. We gebruiken deze taal om de afstand tussen ons en de ander te verkleinen, om een ​​warmer contact te hebben.

✨ Voor de meeste Vlamingen, vooral de jongeren, is tussentaal hun echte moedertaal, en het heeft een heel speciaal plekje in ons hart. Het is de taal die we gebruiken om onze emoties te uiten, om grappen te maken. Het is de taal die we spreken als we spontaan zijn.

✨ De meeste Vlaamse films en tv-series zijn in tussentaal. Je zult ze eindelijk kunnen begrijpen zonder ondertitels!

✨ Er is iets magisch aan het kennen van deze informele taal als taalleerder. Ik zie het elke keer. Opeens zien mensen je met andere ogen. Je wordt ineens veel meer als insider beschouwd. Het maakt niet uit of je fouten maakt of een accent hebt.

✨ Je zult meer authentieke gesprekken en connecties met mensen hebben, en ze zullen je graag helpen nieuwe woorden en uitdrukkingen te ontdekken zodra ze zich bewust zijn van je interesse in informele taal.

Check ons nieuwe e-book!

Heb je al Nederlands geleerd maar vraag je je af wat de verschillen zijn tussen de officiële taal en de informele spreektaal? Ontdek het in dit e-book!

  • 💡Duidelijke uitleg met voorbeelden
  • 💡Praktische oefeningen
  • 💡Inclusief audio en luisteroefeningen
  • 💡Tips om regionale accenten beter te begrijpen

Dit alles voor slechts € 8,99!

“Praktisch, to-the-point, zeer leerrijk!”

Winkelwagen