Wiki Pages

A wiki custom post type

eropuit trekken

Betekenis:  op pad gaan, op weg gaan, op avontuur gaan, een trip doen Voorbeeldzinnen:  Tijdens het weekend trekken wij er graag opuit in de natuur. Ik ben eropuit getrokken met de fiets, zonder te weten waar ik ging uitkomen.

Caoutchouc botten

Uitspraak: “katsjoe” botten Betekenis:  Rubberen laarzen Voorbeeldzinnen:  Pakt caoutchouc botten mee, want de grond is nat. Hebt gij nog een extra paar caoutchouc botten dat ik kan lenen voor de wandeling?

Buitenmens

Betekenis:  Iemand die graag buiten is, die houdt van de natuur, de tuin, en blootstelling aan de elementen (zon, regen, modder, warmte, koude…) Voorbeelden:  Ik ben echt een buitenmens. Zo nen hele dag in een bureau werken, da’s niks voor mij.  Ik zou graag willen dat mijn kinderen later ook buitenmensen zijn, dat ze niet …

Buitenmens Read More »

people partying

Feestbeest

Betekenis: = iemand die graag gaat feesten in het Engels: party animal Voorbeelden:  Ik had niet gedacht dat gij zo’n feestbeest waart.  Cindy een feestbeest? Dat zou(dt) ge op het eerste zicht niet zeggen. Maar ja, stille waters, diepe gronden, he. 😉  Ik ben wel een beetje een feestbeest. Ik ga graag uit. 

people having coffee together

Koffieklets

Betekenis: een babbeltje bij een tas koffie Voorbeelden: Zeg, is de koffieklets hier bijna gedaan? Er moet ook nog gewerkt worden, he. Een goei koffieklets met de vriendinnen, dat doet deugd! Ik ga expres wat vroeger naar ‘t werk, dan is er tijd voor wat koffieklets met de collega’s.

op gang komen

Betekenis: rustig starten en dan geleidelijk versnellen totdat iets/iemand goed functioneert of goed draait Voorbeelden: Ik ben zoals nen diesel. Ik moet ‘s morgens een beetje op gang komen. Koffie helpt natuurlijk. De inschrijvingen beginnen op gang te komen. Tijdens de eerste week na de vakantie moet iedereen eerst een beetje op gang komen.

boy running with toy airplane

erin vliegen

Betekenis: = met nieuwe energie en motivatie aan iets beginnen, in actie komen Voorbeelden: Mijn batterijen zijn opgeladen van de vakantie, dus ik ben klaar om er opnieuw in te vliegen! Oei, ‘t is al negen uur! Tijd om erin te vliegen!  

afkomen

Betekenis: = komen naar de plaats waar de ander is/zal zijn Voorbeelden: ‘t is de moeite niet om nu nog af te komen. Het is hier bijna gedaan. We gaan naar de match kijken op café. Komt ge ook af?

doorhebben

Betekenis: beseffen, zich realiseren   Voorbeelden: Hij had niet door dat zijn microfoon nog aan stond. Ze heeft eindelijk door dat ik daar liever niet over praat. Hebt ge nu nog altijd niet door dat ze met uw voeten aan het spelen zijn?   EN: realize, figure out FR: se rendre compte, se réaliser, piger, …

doorhebben Read More »

In zijn gat gebeten

Betekenis: beledigd zijn, kwaad zijn, iets persoonlijk nemen Hij is in zijn gat gebeten. = Hij is beledigd of kwaad door iets wat iemand anders heeft gedaan.     Voorbeeld: Hij is in zijn gat gebeten omdat ik had gezegd dat zijn antwoord niet juist was. Ik had gezegd dat het eten niet zo lekker …

In zijn gat gebeten Read More »

Shopping Cart