Archives: Wiki Pages

A wiki custom post type

people having coffee together

Koffieklets

Betekenis: een babbeltje bij een tas koffie Voorbeelden: Zeg, is de koffieklets hier bijna gedaan? Er moet ook nog gewerkt worden, he. Een goei koffieklets met de vriendinnen, dat doet deugd! Ik ga expres wat vroeger naar ‘t werk, dan is er tijd voor wat koffieklets met de collega’s.

op gang komen

Betekenis: rustig starten en dan geleidelijk versnellen totdat iets/iemand goed functioneert of goed draait Voorbeelden: Ik ben zoals nen diesel. Ik moet ‘s morgens een beetje op gang komen. Koffie helpt natuurlijk. De inschrijvingen beginnen op gang te komen. Tijdens de eerste week na de vakantie moet iedereen eerst een beetje op gang komen.

boy running with toy airplane

erin vliegen

Betekenis: = met nieuwe energie en motivatie aan iets beginnen, in actie komen Voorbeelden: Mijn batterijen zijn opgeladen van de vakantie, dus ik ben klaar om er opnieuw in te vliegen! Oei, ‘t is al negen uur! Tijd om erin te vliegen!  

afkomen

Betekenis: = komen naar de plaats waar de ander is/zal zijn Voorbeelden: ‘t is de moeite niet om nu nog af te komen. Het is hier bijna gedaan. We gaan naar de match kijken op café. Komt ge ook af?

doorhebben

Betekenis: beseffen, zich realiseren   Voorbeelden: Hij had niet door dat zijn microfoon nog aan stond. Ze heeft eindelijk door dat ik daar liever niet over praat. Hebt ge nu nog altijd niet door dat ze met uw voeten aan het spelen zijn?   EN: realize, figure out FR: se rendre compte, se réaliser, piger, …

doorhebben Read More »

In zijn gat gebeten

Betekenis: beledigd zijn, kwaad zijn, iets persoonlijk nemen Hij is in zijn gat gebeten. = Hij is beledigd of kwaad door iets wat iemand anders heeft gedaan.     Voorbeeld: Hij is in zijn gat gebeten omdat ik had gezegd dat zijn antwoord niet juist was. Ik had gezegd dat het eten niet zo lekker …

In zijn gat gebeten Read More »

Wie zijn gat verbrandt, moet op de blaren zitten.

Betekenis: Als je iets doms doet, moet je de gevolgen ervan dragen. Gelijkaardige uitdrukking:   Voorbeeld: Ge moet er niet te veel compassie mee hebben. Wie zijn gat verbrandt, moet op de blaren zitten.  

Zot zijn doet geen zeer.

Betekenis: Dit zeggen we als iemand idiote of gekke dingen doet of uithaalt.   Bijvoorbeeld: Ik ben eens van Diest naar Zaventem gereden, omdat ik in de Ikea een leuke keukenwekker had gezien. Ja, ik weet het: zot zijn doet geen zeer! Hij heeft het Tomorrowland-logo op zijn bil laten tattoeëren. Zot zijn doet geen …

Zot zijn doet geen zeer. Read More »

Zijdegij

Betekenis: = ben jij   Voorbeelden: Zijdegij al ooit in Amerika geweest? Waar zijdegij?  

Shopping Cart